12 disztópikus film, amit egyszer az életben látni kell

  • 1 év ago
  • 15037 Views
  • 3 4
12 disztópikus film, amit egyszer az életben látni kell

A disztópia egy olyan kitalált társadalomra utal, ahol egyikőnk sem élne szívesen. Az utópia totális ellentéte. A disztópikus társadalmakban általában az életkörülmények nyomorúságosak, a szenvedés, a szegénység, az elnyomás, az erőszak, járványok és szennyeződések jellemzik.

9) A sziget (The Island, 2005)

A sziget (The Island, 2005)

Lincoln 6-Echo (Ewan McGregor) és Jordan 2-Delta (Scarlett Johansson) ugyanarra vágyik, mint több száz másik társuk, akikkel egy szigorúan ellenőrzött és hermetikusan zárt helyen élnek: hogy kiválasszák őket a Szigetre, ami az egyetlen ember által lakható hely a Földön. Egy véletlen folytán viszont Lincoln rájön, hogy mindaz, amit a világról, magukról és a Szigetről gondoltak, csak hazugság, és amikor az is kiderül, hogy halottan többet érnek, mint élve, Lincolnnak és Jordannek már csak egy célja marad: menteni saját életüket és harcolni az igazságtalanság ellen.

10) Különvélemény (Minority Report, 2002)

Különvélemény (Minority Report, 2002)

A jövő Amerikája békésebb lesz egy különleges telepatikus lényeket alkalmazó rendőri egységnek köszönhetően. Az elkövetőket már a bűncselekmény elkövetése letartóztatják.  A rendszer tökéletesen működik egészen addig, amíg az elkövetők között egyik nap a cég parancsnokának, John Anderton (Tom Cruise) neve jelenik meg. A telepatikus lények szerint Anderton 36 órán belül gyilkosságot fog elkövetni. A rejtélyes ügyet csak nehezíti, hogy a férfi nem ismeri az áldozatát, és elképzelése sincs arról, hogy hol és miért ölné meg az idegent. Társai azonban a rendszernek megfelelően üldözni kezdik, hogy megakadályozzák a gyilkosságot.

11) Gattaca (1997)

Gattaca (1997)

A disztópikus jövőben elérkezik a genetika arra a szintre, hogy foglalkozás, kinézet, hajlamok és képességek tekintetében a szülők megtervezhetik születendő gyermekeiket. A legjobb emberek kerülnek a megfelelő pozícióba. Vincent Freeman (Ethan Hawke) űrhajós szeretne lenni, de mivel a szülei természetes szülést választották, Vincent nem lett tökéletes, és emiatt nem is lehet űrhajós, mert korai szívelégtelenséget diagnosztizáltak nála, előreláthatólag nem éli meg a 30. életévét. De álmát nem akarja feladni, ezért keres egy tökéletes alanyt tervei végrehajtásához. Elveszi a tökéletes genetikai adottságokkal rendelkező Eugene Morrow (Jude Law) személyiségét, aki egyébként egy baleset miatt deréktól lefele megbénult.

12) Legenda vagyok (I Am Legend, 2007)

Legenda vagyok (I Am Legend, 2007)

A tudós, Robert Newille (Will Smith) az egyetlen túlélője az emberiség kipusztulást hozó vírusnak. A járvány következtében mutánsok jöttek létre, akik folyamatosan az életére törnek, miközben saját vérének felhasználásával az ellenszer kifejlesztésén munkálkodik. A kihalt New Yorkban bujkálva próbálja felvenni a harcot a rá leselkedő veszéllyel, azonban sietnie kell, ha nem akar kifutni az időből.

20 ikonikus színész, akiket csak kevesen láthattunk fiatalkorukban

(Forrás: Filmezzünk.hu)

1 2 3