12 időutazós film, amit mindenképpen látnod kell

  • 2 év ago
  • 15446 Views
  • 6 1
12 időutazós film, amit mindenképpen látnod kell

Az időutazás témája mindig is érdekelte a filmeseket, sokszor nem csupán azért, mert ez a téma új lehetőségeket nyitott meg meg a narratív történetvezetésben, hanem azért is, mert az időutazás jelensége számos mély kérdés feltevésére ad lehetőséget, mely nem csak az alkotók fantáziáját dolgoztatja meg, de megköveteli a nézők maradéktalan figyelmét.

Vajon, ha visszamegyünk az időben, jóvá tehetjük múltbeli hibáinkat, vagy az idősíkok megkeverésével csak még nagyobb bonyodalmat okozunk? A filmesek kreativitását dicséri, hogy a témát az akciófilmek, vígjátékok, kalandfilmek, drámák, sci-fik, de még animációs filmek eszközeivel is számtalan alkalommal dolgozták fel.

1. Forráskód /Source Code, 2011/

Forráskód /Source Code, 2011/

Colter Stevens katona, aki egy új kormányprogramban, a Source Code-ban vesz részt. A program arra az elméletre épül, ami lehetővé teszi az időbeli és térbeli utazást, sőt azt is, hogy az ember átvegye az irányítást egy másik test felett, anélkül, hogy bármilyen maradandó hatást váltana ki az utazó a jelenre. Colter egy vonaton ébred, egy idegen testben, hamar rájön, hogy ez már a kísérlet része. Nyolc perc van hátra az életéből, mert a vonaton egy bomba ketyeg. A katona feladata az, hogy rájöjjön, hogyan hatástalaníthatja a bombát. Szerencsére erre több esélye is van, hiszen képes utazni az időben. Időutazós filmek toplistánk aranyérmese!

2. Éjfélkor Párizsban /Midnight in Paris, 2011/

Éjfélkor Párizsban /Midnight in Paris, 2011/

A film egy amerikai családról szól, akik üzleti ügyben a francia fővárosba, Párizsba utaznak. A csapat tagja egy fiatal pár is, akik jegyben járnak. Az utazás azonban nem felhőtlen, a pár Párizsban szembesül azzal, hogy az övékétől különböző élet sokszor jobbnak tűnik.

3. Időről időre /About Time, 2013/

Időről időre /About Time, 2013/

Tim Lake (Domhnall Gleeson) élete átlagosan alakul, mígnem 21 évesen megtudja apjától, hogy családja férfitagjai egy rendkívüli képességgel rendelkeznek: képesek az időutazásra. Tim képes élete bármely korábbi pontjára visszaugrani, és megváltoztatni az eseményeket. A fiú úgy dönt, különleges adottságát arra használja fel, hogy megtalálja az igaz szerelmet.

4. Vissza a jövőbe /Back To The Future, 1985/

Vissza a jövőbe /Back To The Future, 1985/

Dr. Emmett Brown feltalálónak végre sikerült az időgépet megszerkesztenie. Ezen a masinán utazik vissza a középiskolás Marty McFly 1985-ből 1955-be. Találkozik két tizenévessel, Lorraine Baines-szel és George McFlyjal, akik az utóbb az ő szülei lesznek. Lorraine azonban inkább érdeklődik Marty, mint a naiv George iránt! Marty mindent megtesz, hogy leendő szüleit összeboronálja. Másik gondja: hogyan juthat vissza a jelenbe?

1 2 3