15 filozofikus film a 21. századból, amit vétek lenne kihagyni

  • 2 év ago
  • 6597 Views
  • 0 2
15 filozofikus film a 21. századból, amit vétek lenne kihagyni

A filmnek vége és a záró akkordok peregnek végig a fekete filmvásznon. Valaki, aki melletted ült, feláll, valaki a kijárat felé veszi az irányt, miközben magában motyog. Te…te csak ülsz és bámulod a képernyőt. Egy óriási káosz van a fejedben, a gondolatok, a képek, mondatrészletek ott kavarognak a kobakodban. Igen, ezekkel lehet talán kifejezni a következő produkciókat. Az utóízük furcsa, de mégis csodálatos.

11. A forrás (2006, The Fountain)

A forrás (2006, The Fountain)

Tommy (Hugh Jackman) minden idejét a kutatólaborban tölti, hogy megtalálja a felesége agyát megtámadó halálos kór ellenszerét. A nő már belenyugodott sorsába, és arra kéri férjét, fejezze be élete művét. Tommy helyzete kilátástalanná válik, letargiába esik, és hosszú utat kell bejárnia, hogy rájöjjön, miképp érheti el célját, míg végül beteljesedik az ezer éven átívelő történet.

12. Nem vénnek való vidék (No Country for Old Men, 2007)

Nem vénnek való vidék (No Country for Old Men, 2007)

A mexikói határ közelében Llewelyn Moss (Josh Brolin) talál egy teherautót, néhány hullát, rengeteg kokaint és két millió dollárt. Vesztére Moss elteszi a pénzt, és ezzel a saját és a környékbeliek nyakára szabadít egy titokzatos idegent, Anton Chigurht (Javier Bardem). Anton ugyanis a pénzt keresi, ám módszerei kellően kegyetlenek ahhoz, hogy még a sokat látott, és az életből kiábrándult Bell sheriffet (Tommy Lee Jones) is megdöbbentsék.

13. Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004)

Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004)

Joel és Clementine találkoznak, megismerik egymást és összekötik életüket. Egy új eljárásnak köszönhetően Clementine kitörölteti emlékeiből Joelt. Amikor a férfi erre rájön, ő is megteszi ugyanezt. Azonban ahogy telik az idő, úgy bukkannak felszínre Clementine foszlányai, s a férfi rádöbben: nem tudja örökre kitörölni Clementine emlékét, mert az iránta érzett szerelme örök és elpusztíthatatlan.

14. Kis-nagy világ (Synecdoche, New York, 2008)

Kis-nagy világ (Synecdoche, New York, 2008)

Élete főművén dolgozik Caden Cotard színházi rendező. Olyan monumentális darab megvalósításáról álmodik, amely egy gigantikus raktárépületben felépített, „életnagyságú” New Yorkban játszódik és amelyben a nap huszonnégy órájában több ezer színész, statiszta játszik. Műve egyszerre nagyszabású vállalkozás és személyes hangvételű darab, amelybe minden élményét – szakmai és szerelmi kapcsolatait, az öregedéstől való félelmét, a betegséggel kapcsolatos problémáit – megpróbálja beleszőni. Idővel azonban elmosódnak a valóság és a képzelet határai.

15. Az élet fája (The Tree of Life, 2011)

Az élet fája (The Tree of Life, 2011)

Jack O’Brien (Sean Penn) építész, immár megfáradt, megtört emberként egy sorsfordító szellemi utazásra indul mikor öccse halálának évfordulóján visszagondol gyerekkorára, azokra az évekre, mikor szigorú apja és szerető anyja mellett férfivá ért. Gondolatai nem csak saját életét, de az egész emberiség lényegét helyezik számára új megvilágításba.

Szomorú lista: ezekről a híres színészekről nem is tudtad, hogy már sajnos meghaltak

(Forrás: Filmezzünk.hu)

1 2 3