15 filozofikus film a 21. századból, amit vétek lenne kihagyni

  • 2 év ago
  • 6594 Views
  • 0 2
15 filozofikus film a 21. századból, amit vétek lenne kihagyni

A filmnek vége és a záró akkordok peregnek végig a fekete filmvásznon. Valaki, aki melletted ült, feláll, valaki a kijárat felé veszi az irányt, miközben magában motyog. Te…te csak ülsz és bámulod a képernyőt. Egy óriási káosz van a fejedben, a gondolatok, a képek, mondatrészletek ott kavarognak a kobakodban. Igen, ezekkel lehet talán kifejezni a következő produkciókat. Az utóízük furcsa, de mégis csodálatos.

6. Egy komoly ember (A Serious Man, 2009)

Egy komoly ember (A Serious Man, 2009)

A hatvanas évek amerikai külvárosában Larry Gopnik szeretné élni a hétköznapi egyetemi tanárok életét. Ez az élet azonban egyik napról a másikra száznyolcvan fokos fordulatot vesz. Felesége elhagyja, a munkájában is abszurd kihívásokkal kell szembenéznie, testvére, Arthur is egyre másra bajba keveredik. Larry igyekszik útmutatást találni a vallásban, a hagyományban, de az őt körülvevő szürreális események egyre beláthatatlanabb mértéket öltenek.

7. Sráckor (Boyhood, 2014)

Sráckor (Boyhood, 2014)

Richard Linklater olyasmit alkotott, amit előtte még soha. A Sráckor ugyanis egy olyan fikciós dráma, melyet a rendező csaknem 12 éven keresztül forgatott ugyanazokkal a színészekkel. A cselekmény a kis Mason (Ellar Coltrane) gyermekkora köré épül, aki voltaképpen mindenen átesik, amin a korabeli gyerekek többsége: elköltözik a családjával, új iskolába kerül, elválnak a szülei, új barátokra és új szerelmekre talál.

8. Hideg nyomon (Gone Baby Gone, 2007)

Hideg nyomon (Gone Baby Gone, 2007)

A négyéves kislány Amanda McCready váratlanul eltűnik otthonából.Mivel a rendőrségi nyomozás eredménytelennek tűnik a  kislány kétségbeesett nagyszülei felbérelnek két magánnyomozót Patrick Kenzie-t és Angie Gerrano-t.A nyomozás érdekében és a média folyamatos beavatkozása miatt kénytelenek együtt dolgozni Remy Bressant rendőrkapitánnyal. Patrick hősiesen állja a sarat a csalók,gyilkosok,bűnözők territóriumában,ám az ügy korántsem olyan egyszerű,mint látszik.Meg kell küzdenie saját erkölcsi vívódásaival,helyre kell tennie világnézetét ebben a elkeserítő,korrupcióval teli világban.

9. Szkafander és pillangó (Le scaphandre et le papillon, 2007)

Szkafander és pillangó (Le scaphandre et le papillon, 2007)

Jean-Dominique Bauby (Mathieu Amalric) csupán negyvenhárom éves, amikor agyvérzést kap, és kómába esik. Húsz nappal később a férfi magához tér, ám szinte teljesen lebénult, csupán a bal szemét képes mozgatni. Egy speciális eszközt fejlesztenek ki számára, így Jean-Do újra képes felvenni a kapcsolatot a világgal. A tragikus állapota ellenére sikerült megőriznie szellemi frissességét, humorát, szexualitását és életszeretetét. A férfi betűről betűre haladva lassan megírja könyvét az érzelmeiről, egy csodás képzeletbeli utazás keretein belül.

10. Melankólia (Melancholia, 2011)

Melankólia (Melancholia, 2011)

Justine (Kirsten Dunst) és Michael (Alexander Skarsgård) családjukkal és barátaikkal együtt egy hatalmas összejövetelen ünneplik meg házasságukat. Eközben egy Melankólia nevű kisbolygó tart a Föld felé, és teljes pusztulással fenyegeti azt. A vitatott alkotásairól ismert rendező, Lars von Trierpszichológiai katasztrófadrámája az emberi természet legsötétebb bugyraiba kalauzol el minket, miközben az emberi sorsot illető legmélyebb kérdéseket feszegeti.

1 2 3