10 film, ami meghamisította a történelmet

  • 4 hónap ago
  • 76273 Views
  • 17 17
10 film, ami meghamisította a történelmet

Alábbi összeállításunkban ezúttal olyan filmekből készítettünk toplistát, melyekre mind igaz a kijelentés, hogy a maguk módján meghamisították a történelmet.

2. 300 (2006)

300 (2006)

Párszáz spáratia katona a segédcsapatokkal karöltve hősiesen küzd a Xerxes vezette perzsák ellen a Thermopülai-szorosnál, hogy időt nyerjenek a görög seregek egyesítésére. Azonban amikor az ellenség a hátuk mögé kerül, Leonidas és 300 katonája dicső küzdelmükkel örökre beírják nevüket a történelembe.

Miért hamisította meg a történelmet?

Bár képregény adaptációról van szó, nem túlságosan jogos számon kérni rajta a történelmi hitelességet, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a spártai hős sereg valójában nem 300, hanem a görög városok által küldött katonákkal együtt 7000 emberből állt. A túlerő ettől persze még hatalmas volt, ugyanis a perzsa sereg hozzávetőlegesen 100 ezer főből állt.

1. A rettenthetetlen (Braveheart, 1995)

A rettenthetetlen (Braveheart, 1995)

Sir William Wallace a skót történelem egyik legemblematikusabb figurája. Hosszú távollét után hazaérkezvén szembesül azzal, hogy  országában a kegyetlen I. Edward, angol király uralkodása miatt kaotikus állapotok uralkodnak. Hosszú rábeszélés és hősies példamutatás árán hadsereggé kovácsolja a hitehagyott skót népet, és a sereg élén csatába indul a szabadságért.

Miért hamisította meg a történelmet?

Egy skót történész, Ewan J. Innes állítása szerint egy csipetnyi igazságot sem tartalmaz. Már maga az 1276-os évszám pontatlan, ugyanis ebben az évben Skócia és Anglia között béke volt, III. Sándor életben volt, és a viszálykodás csak a három évvel később bekövetkezett halála után alakult ki. Eközben Wales hercegnője, Izabella mindössze kilenc éves volt, és boldogan élt (férj nélkül) Franciaországban.

Lea Michele még csak most lett 37 éves, de már most a plasztikai beavatkozás rabjává vált

(Forrás: Mafab)

1 2 3 4