10+1 focis film, amit látnod kell, ha igazi futballrajongó vagy

  • 7 nap ago
  • 14742 Views
  • 3 4
10+1 focis film, amit látnod kell, ha igazi futballrajongó vagy

Noha más sportokkal ellentétben sokkal nehezebb élethűen mozivászonra vinni, a foci globális népszerűsége, sokszínűsége és önmagán túlmutató drámaisága időről időre beindítja a filmesek fantáziáját.

Összegyűjtöttük a 10 legfontosabbnak tartott és kedvenc focis mozinkat, köztük magyar alkotásokkal is.

10. A csodacsapat (Les seigneurs, 2012)

A csodacsapat (Les seigneurs, 2012)

Patrick Orbera ünnepelt futballsztár – volt. A sikeres pályán töltött éveket a kezdetekben még eredményes edzői karrier követte, de napjainkra lecsúszott, alkohol- és drogfüggő kezelhetetlen lumpenné lett. Tarthatatlan életvitele, és egy élő tévé műsorban elkövetett tettlegessége következtében kislányától is eltiltja a bíróság. A bírónő a jó útra térés reményében egy Bretagne partjainál található kis szigetre „száműzi”, ahol egy kilátástalan sorsú közösség küzd a tisztességtelen ingatlan befektetőkkel a halfeldolgozó üzemük bezárása ellen. Utolsó reményük a konzervgyár futballcsapata, amely egy véletlen folytán még versenyben van a nemzeti kupáért folyó küzdelemben. Ha további három mérkőzésüket megnyerik, megmenthetik a szigetlakók egyetlen bevételi forrását, a halfeldolgozót. A helyi halászokból álló hobbi csapat esélytelen a további küzdelmekben, csak a csoda segíthet rajtuk.

9. Gépállat SC (Mean Machine, 2001)

Gépállat SC (Mean Machine, 2001)

Danny Meehannek minden összejött. A Gépállat becenév, a csapatkapitányi poszt az angol válogatottban, gyors kocsik, pénz és hírnév – amíg el nem tiltják. Az ok: megbundázta az angol-német meccset. És aki egyszer bukik, az nagyot bukik – a Gépállatot három évre sittre vágják, mert részegen bántalmaz egy rendőrt. A Diri minden követ megmozgat, hogy Danny az ő börtönébe kerüljön. Sok pénzt ölt ugyanis a börtönőrök amatőr focicsapatába, de kevés eredménnyel. Most azt akarja, hogy Danny legyen az edzőjük. A Dirivel ujjat húzni nem tanácsos, így Danny elvállalja, hogy csapatot verbuvál a rabokból, akikkel az őrök edzőmérkőzést játszhatnak. Innentől kezdve nincs megállás: a megbízhatatlan, kiszámíthatatlan, szedett-vedett sittes bagázs megpróbálja összerázni magát a nagy meccsre.

8. Egy férfi, egy nő és egy focicsapat (Fever Pitch, 1997)

Egy férfi, egy nő és egy focicsapat (Fever Pitch, 1997)

Paul nagy focirajongó. Egy nap összeismerkedik kolléganőjével, de mivel kedvenc csapata az Arsenal csak bukdácsol, a férfi intellektusa sem a legmeggyőzőbb. Ahhoz, hogy rájöjjünk, miért függ a férfi ennyire csapata sikerétől, vissza kell mennünk Paul gyerekkorába.

7. United (2011)

United (2011)

A Manchester United labdarúgó csapatának 1958-as müncheni tragédiájának története a túlélők visszaemlékezései alapján.

1 2 3