7 fantasztikus film, ami a bibliai időkben játszódik

  • 8 hónap ago
  • 8012 Views
  • 0 1
7 fantasztikus film, ami a bibliai időkben játszódik

Számtalan alkotásban igyekeztek megörökíteni a bibliai történeteket, több-kevesebb sikerrel. Az Ószövetség és az Újszövetség történetei is hatalmas ihletforrásnak számítanak a rendezők körében.

Íme 7 példa arra, milyen különböző műfajokban és nézőpontokból lehet a keresztények alapkönyvében, a Bibliában szereplő eseményeket filmre vinni.

1) Jézus Krisztus szupersztár (1973)

Jézus és a musical? A 70-es évek hippimozgalma számára oly kedvelt táncoló-éneklő műfaj révén igyekeztek népszerűsíteni egy olyan üzenetet, melynek átadása szokatlannak hat dalolás formájában. Bár a film bizonyos részletekben eltér a bibliai evangéliumoktól (például Jézusnak sohasem volt viszonya semmilyen nővel), mégis hatalmas sikert aratott. Részben az olyan elképesztő tehetségeknek köszönhető a musical Oscar-díjra jelölése, mint amilyen Ted Neeley vagy Carl Anderson. Az azonban tény, hogy az evangélium és Jézus Krisztus élettörténete a film előtt, és azt követően is aktuális marad.

2) Egyiptom hercege (1998)

A rengeteg bibliai tematikájú rajzfilm közül talán az Egyiptom hercege a legjelentősebb. A Brenda Chapman és Steve Hickner rendezésében létrejött film Mózes történetét örökíti meg gyermekeknek is fogyasztható módon, ugyanakkor a felnőttek számára is tartogat néhány elképesztő üzenetet. Betétdalai elementáris erővel hatnak a nézőre, főként mert a Biblia történetein alapul, pontosabban a zsidó nép szabadulásának folyamatáról, mely során négyszáz éves egyiptomi fogság után elindulhatnak az Ígéret földjére.

3) Eszter, Perzsia királynője (1999)

Eszter, Perzsia királynője (1999)

Az egyik legismertebb bibliai történet, Eszter könyve a zsidó nép túlélésének egyik szimbóluma. Ma is ünnepelik a Purimot, az ellenségeiktől való megszabadulás utáni nyugalom és az örvendezés ideje. A történethez hű film egy zsidó származású leány, Eszter királynővé választásának nem mindennapi történetén keresztül mutatja be, hogy az antiszemitizmus nem volt új keletű már az ószövetségi időkben sem. A film bátorító dala, a Born for This több százezer embert bátorít azóta is.

4) Noé (2014)

Noé (2014)

A rendkívül látványos film igencsak lazán kezeli a bibliai Noé történetét, akinek Isten parancsot adott, hogy építsen bárkát annak érdekében, hogy családja és a föld állatainak két-két példánya megmeneküljön a romlott világra hamarosan lesújtó özönvíz elől. A jobb eladhatóság érdekében azonban a rendező túlfűtött szerelmi szállal toldotta meg az eredetileg Isten és ember kapcsolatára fókuszáló történetet. Ráadásul a kor és a szereplők ábrázolása is hagy kívánnivalót maga után, ha egyáltalán a filmkészítők törekedtek a bibliai történethez való hűségre.

1 2